/ Trollen: de pestkoppen van het internet

Trollen: de pestkoppen van het internet

Zo nu en dan duikt er in discussies op internet een gebruiker op wiens mening de overige reacties in vuur en vlam zet. Deze – vaak anonieme – gebruiker geeft een mening die volkomen tegendraads is of poneert een onzinnige, onhoudbare stelling, kan behoorlijk grof in de mond zijn en speelt op de man. Zo’n pestkop, die als enige doel het verstoren van de orde heeft, wordt een trol genoemd.

Ome Johan

Zo wordt er waarschijnlijk ‘getrold’ als je op een forum voor kankerpatiënten een pro-roken oproep tegenkomt. En op de Facebook-pagina van de Bond tegen Vloeken is de mogelijkheid om reacties te plaatsen momenteel gedeactiveerd. Waarschijnlijk vanwege de massale aanwezigheid van trollen op dit ‘makkelijke’ doelwit.
Een van de meest bekende internettrollen is Ome Johan, die in 2005 door de politie is aangehouden, na een advertentie op Marktplaats waarin een baby te koop werd aangeboden. Een klassieke trollenactie!
Bedreigers van politici of andere Bekende Nederlanders worden overigens niet gezien als trollen, omdat zij een concreet doel nastreven. Namelijk het uitschakelen van de persoon in kwestie. Voor de echte trol is het verstoren van de orde een doel op zich.

Help, een trol! Wat nu?

Nu steeds meer bedrijfswebsites worden uitgerust met een forum en organisaties social media omarmen, neemt de kans toe dat er getrold wordt. Hoe ga je hiermee om?
Op de eerste plaats: niet alle negatieve uitingen zijn het werk van een trol. Probeer eerst voorzichtig na te gaan of een gebruiker misschien inhoudelijke kritiek heeft of gewoon een rotdag, voor je de conclusie trekt dat je met een trol maken hebt.
Is dit wél het geval, dan kun je de trol het beste negeren – eventueel na het schrijven van: Troll Alert!. Weersta de verleiding om tegenargumenten op te werpen of een IP-ban uit te delen. Hiermee speel je de trol juist in de kaart.